Valmistautuminen jokiretkelle

Oletko ajatellut lähteä omatoimiselle kanoottiretkelle? Jos et itse tunne meidän omatoimisia retkivaihtoehtoja, kysy Sinulle sopivaa reittivaihto- ehtoa laajasta reittivalikoimastamme. Osa reiteistä on suojaisia ja soveltuu intiaanikanooteille ja osa on vain kajakeille tarkoitettuja. Lisäksi meillä on erikokoisille melojille tarkoitettuja kajakkeja ja muita varusteita.

Yhteydenotossa sovimme tapaamispaikan, josta mahdollisesti huoltoauton opastamana siirrytään varsinaiseen kanoottiretken aloituspaikkaan. Oma auto pysäköidään ennalta suunniteltuun paikkaan, joka saattaa olla esimerkiksi läheisen maatilan talouskeskus.

Pukeudu sään mukaiseen ulkoiluvarustukseen. Ota mukaan vaihtovaatetta (toinen vaatekerta), sadeasu, uimapuku/pyyhe. Valmista eväät ja ota mukaan riittävästi juomavettä 1 ½-2 littaa (helteellä 3 l) / henkilö. Mikäli haluat valmistaa ruokaa maastossa, sinulla tulee olla retkikeitin ja ruokailuvälineet. Keittimen ja polttoaineen voit vuokrata retkimelontakeskuksesta.

Lisäksi huolellinen retkeilijä ottaa mukaan luonnossa liikkuessaan: päähineen, aurinkolasit, sormikkaat (esimerkiksi pyöräilysormikkaat), aurinkovoidetta, hyttysmyrkkyä, laastaria, punkkipihdit, kyypakkauksen ja omat lääkkeet.

Retken aloituspaikassa luovutetaan melontavarusteet ja samalla varmistutaan, että retkeilijöillä on asianmukaiset varusteet retkelle. Henkilökohtaiset suojaimet (kellunta- ja pelastusliivit) kuuluvat melojan varustukseen. Retkikeskus on hankkinut eri käyttötarkoituksiin soveltuvia ja kokoisia pelastusliivejä/kelluntapukineita. Jos uimataitosi mietityttää, kerro siitä henkilökunnalle jo retken varauksen yhteydessä. Asiakkaalle voidaan silloin antaa parhaiten ko. retkelle ja soveltuva suojain. Varastossa on myös eläimille tarkoitettuja liivejä.

Varusteet pakataan vesitiiviiseen pakkaukseen, joita saat tarvittaessa useampia ja erikoisia. Henkilökunta opastaa kanootin / kajakin käytössä. Melonta- ja turvakoulutuksessa käydään aina lävitse kanootin rakennetta, kelluntapukineiden pukemista, melan käyttöä, varustesäkin pakkaamista, kanoottiin nousemista, melonta-asentoa ja poistumista kanootista. Lisäksi opastetaan huomioimaan mökkirannat, roskaamiseen liittyvät asiat ja äänen käyttöä järvellä. Kanootin kaatumisen varalta käydään lävitse yksinkertaiset toimenpiteet.

Kännykkä on hyvä olla yhteydenpitovälineenä retkellä ja se tulee suojata vesitiiviillä suojapussilla tai laittamalla se muovipussiin. Retken aikainen yhteydenpito varmistetaan aina ennen retkeä. Kännykkään on saatavissa hyödyllisiä sovellutuksia luontoretkeilyyn liittyen. Säätietojen seuraamisen lisäksi esimerkiksi maastokartat, linnut, sienet, tähtitaivas jne. Puhelimeen kannattaa ladata muutenkin hätäkeskuksen sivuilta 112-sovellutus. Sovellutuksen avulla saat nopeasti yhteyden hätätilanteessa ja hätäkeskus pystyy paikantamaan soittajan.

Retken lopettamispaikka ja aika sovitaan retken aloituksessa. Mikäli olet aikaisemmin tai arviota myöhemmin lopettamispaikalla, ilmoita siitä etukäteen. Joustava toiminta edellyttää, että noin tuntia ennen lopettamispaikkaa oltaisiin yhteydessä retkimelontakeskukseen, jolloin huoltoauto voisi olla jopa paikalla odottamassa retkeilijöitä. Varusteiden luovutuksen yhteydessä voidaan ottaa asiakkaiden roskat toimitettavaksi jätepisteeseen.

Kysy lisää retken valmistelusta puhelimella 0400 705351 tai sähköpostilla info@vahavesi.fi