Perheiden kanoottiretket

Lapset vanhempien kanssa ovat tuttu näky kesäisin erityisesti Vähäveden järvialueen retkillä. Melontaretki sopii hyvin retkeilymuodoksi perheelle, jossa on aivan pieniäkin lapsia. Lapset jaksavat istua kanootissa lyhyitä matkoja ja välillä voidaan rantautua.

Vaelluksia harrastavat parit ovat lastentulon jälkeen monesti siirtyneet melontaretkeilyn piiriin, koska varusteiden kuljettaminen kanootissa on helppoa. Lapsiperheiden vaellukset ovat monesti toteutettu niin, että perhe rakentaa leirin kauniille paikalle, josta käsin voidaan tehdä lyhyitä retkiä lähiluontoon. Samoin voidaan toimia kanoottiretkellä.


Perhe päiväretkellä intiaanikanootilla, kaksi alle kouluikäistä lasta keskellä

Meidän perhe lähtee melomaan

Perheeseen kuuluu äiti ja isä sekä 5-vee kaksostytöt. Äiti-Riitalla on lisäksi 10- ja 12-vuotiaat tytöt. Eero-isällä on 13-vuotias poika. Lisäksi melomaan ähtee Eeron vanhemmat Maija ja Heikki sekä Riitan äiti Pirkko.

Riitta ja Eero haluavat meloa kaksosten kanssa kahdella kajakkikaksikolla. Riitan tyttäret haluavat meloa omilla ”junnu” -kajakeilla. Eeron poika myös omalla kajakkiyksiköllä. Eeron vanhemmat Maija ja Heikki haluavat ehdottomasti intiaanikanootin, jolla he ovat meloneet aikanaan Lapissa.Riitan äiti haluaisi meloa kajakilla, mutta vakaalla sellaisella..

Pääseekö perhe helpolle kanoottiretkelle?

Lapsiperheiden melontakalusto

Lapsiperhe voi tehdä kanoottiretken monentyyppisellä kalustolla

Intiaanikanootit

Intiaanikanootti on tarkoitettu kahdelle aikuiselle, mutta siihen mahtuu kaksi alle kouluikäistä lasta päiväretkelle. Kuvan inkkarilla on isä ja poika lähdössä kahden päivän kanoottiretkelle Enäjärven vesistöön. Varusteisiin kuuluu kelluntapukineet, melat ja isoja varustesäkkejä. Lisäksi takana näkyy lisävarusteena isälle tarkoitettu pitkä kajakkimela ja kanoottikärry kannaksen ylitykseen.

Inkkareissa kaksi lasta voi päiväretkellä istua erillisillä istuimilla kanootin pohjalla. Tämäntyyppinen vaihtoehto sopii hyvin päiväretkelle, jossa muita varusteitta on vähän.

Vähäveden retkimelontakeskuksella on jokiretkiä ja yönyliretkiä varten joitakin isompia intiaanikanootteja (Winkkari), joissa on 2 lisäistuinta. Kanootti on myös käytössä olevaa peruskanoottia suurempi, joten tilaa löytyy retkivarusteille.

Kajakkikaksikot

Kajakkikaksikot soveltuvat myös lapsiperheille, jolloin nuori voi istua kaksikon etuaukossa ja aikuinen takana. Nuorelle on varattu kevyemmät kajakkimelat, jolloin melontaan osallistuminen on mahdollista. Aikuinen voi kuitenkin meloa kaksikkoa myös yksin, joten matkanteko ei muodostu ongelmaksi melontaparin voimien uupuessa.

Lastenkajakit

Käytössä on myös lasten-/nuortenkajakkeja, jotka on tarkoitettu alle 60 kiloisille melojille. Ominaisuuksiltaan XS-kajakit vastaavat aikuisten kajakkeja. Kajakit soveltuvat lähinnä ala-asteikäisille. Lastenkajakit ovat varsin harvinaisia erityisesti vuokrakäytössä.

Kaikki omilla kajakeilla

Tivokit soveltuvat päiväretkille, mutta myös yönyliretkeilyyn. Kajakeissa on varustetilaa yhteensä 170 litraa. Kuvan kajakit ovat rakenteeltaan erikoiskevyitä, joten ne ovat kevyitä meloa. Kajakit on tarkoitettu ensisijaisesti jokiretkeilyyn sekä pidemmille retkille.

Kuvan Alaska-merkkiset (edessä) kajakit sopivat nuorison käyttöön, ne ovat kevyitä meloa ja nopeakulkuisia. Kajakkeihin mahtuu kuitenkin viisi kappaletta 20 litran varustesäkkejä.

Jokaiselle sopivia melontavarusteita

Retken onnistumiselle on tärkeää, että voidaan meloa sopivissa melontavarusteissa.

Melontakaluston lisäksi olemme hankkineet jokaiselle sopivia varusteita. Lapsille on hankittu erikokoisia pelastusliivejä (100 N). Ala-asteikäisille (30-50kg) tarkoitettuihin kelluntapukineisiin (50 N) on lisätty haarojenvälistä tuleva kiinnitysnaru, mitä normaaleissa kelluntapukineissa ei ole.

Lapsille löytyy eripituisia kajakkimeloja, jotka ovat huomattavasti aikuistenmeloja kevyempiä. Intiaanikanootteihin löytyy myös lastenmeloja. Inkkariin on saatavissa ylipitkiä kajakkimeloja, jolla aikuinen voi meloa inkkarin takapenkiltä, jos edessä istuvalta lapselta voimat uupuvat.

Inkkareihin löytyy lisäistuimia alle kouluikäisille lapsille. Varustesäkit kuuluvat melojan varusteisiin ja siltä osin emme ole unohtaneet pienempiä melojia, jotka myös voivat laittaa omat retkivarusteet pieneen suojasäkkiin. Kajakkimelojille löytyy myös erikokoisia aukkopeitteitä.

Perheen lemmikkejä ei myöskään ole unohdettu, eläimille tarkoitettuja pelastusliivejä on varastossa neljää eri kokoa.

Löytyikö ”Meidän perheelle” sopivat menopelit?


Eeron ja Riitan perheelle löytyi retkimelontakeskuksesta sopivat menopelit

Riitta ja Eero melovat kaksosten kanssa kahdella kajakkikaksikolla. Riitan tytöt melovat ”Junnukajakeilla”. Eeron poika valitsi itselleen kajakkiyksikkö Alaskan. Eeron vanhemmat valitsivat intiaanikanootin. Riitan äiti Pirkko sovitti paria vaihtoehtoa, mutta päätyi peruskajakkiin tilavan istuimen ansiosta.

Näin kaikki saivat sopivat menopelit ja onnistunut retki voi alkaa.

Rantakajakit kokeiluun

Pientenlasten kajakit ovat tarkoitettu kokeiluun kanoottiretken päätteeksi retkikeskuksen rannassa tai lisänä melontatapahtumaan. Kajakkeja kokeillaan pukeutuneena pelastusliiviin ja vain aikuisen seuratessa melonnan ensivetoja. Turvanaru estää melojan lähtemästä liian pitkälle.

Lapsiperheille sopivat päiväretket

Lapsiperheiden retkissä on kiinnitetty huomiota reitin suojaisuuteen, sopivien välimatkojen päässä oleviin rantautumispaikkoihin ja uimapaikkoihin, evästys- ja nuotiopaikkoihin sekä reitin pituuteen.

Lapsiperheiden retkissä on kiinnitetty huomiota reitin suojaisuuteen, sopivien välimatkojen päässä oleviin rantautumispaikkoihin ja uimapaikkoihin, evästys- ja nuotiopaikkoihin sekä reitin pituuteen.

Melontaretki Vähäveden lähivesillä

Retki alkaa Karkkilasta Vähäveden tilan rannasta, Melontaosuus käsittää kolme kapeaa ja lahtista järveä, joiden rannoilta löytyy rantautumispaikkoja. Matkan varrelta löytyy myös suosittu matala hiekkaranta. Matkaa retkelle kertyy 4 – 10 kilometriä. Kanoottirannassa on nuotiopaikkoja, joilla retken päätteeksi voi valmistaa retkiruokaa.

Päiväretki erämaajärville

Vähäveden perusretki erämaajärville soveltuu lapsiperheille. Matkaa kertyy päivän aikana 14 kilometriä, joten aikaa kannattaa varata koko päivä. Retken aikana melotaan seitsemällä järvellä, joiden välissä on salmi, joki tai lyhyt kannas. Reitin varrelta löytyy hyviä levähdyspaikkoja ja uimarantoja sekä luvallinen nuotiopaikka.

Kärkelänjoen päiväretki

Kärkelänjoki soveltuu erinomaisesti lapsiperheiden retkikohteeksi sen suojaisuutensa takia. Joki kiemurtelee metsässä ja peltojen keskellä. Reitin varrella on maihinnousupaikkoja. Matkaa kertyy 12 kilometriä, joten päiväretkeläisellä ei ole kiirettä.

Jokiretki Liesjärvellä

Tammelan järviylängöltä lähtevä jokiretki on suojaisa ja matkan varrelta löytyy levähdyspaikkoja sekä nuotiopaikka. Retki päättyy Saaren kansanpuistoon, joka on ihanteellinen lopettamispaikka lapsiperheen kanoottiretkelle. Monet muutkin päiväretket sopivat myös lapsiperheille.

Perheretkien hinnat

Kahden aikuisen seurassa intiaanikanootissa lapset ilmaiseksi. Muulla kalustolla kahden aikuisen seurassa omatoimisten retkien hinnasta lapsialennus on 50 % (kaksi lasta aikuisen hinnalla). Vähäveden tilan rannasta lähtevillä retkillä kuitenkin aina kanootin tai kajakin päivähinta.