Retkiruoat

Luonnossa ja vesistössä liikkuminen on elämys, jolla on monipuolisia myönteisiä vaikutuksia. Mieleen painuvaan elämykseen kuuluu ruokailu ja evästys luonnossa. Retkellä ruoan valmistaminen pitää olla kivaa ja lopputulos hyvä, joten aloita helpoista ja suosituista
retkiruoista. Taitojen ja kokemuksen kasvaessa voit valmistaa gourmet-annoksia myös retkiolosuhteissa.

Suunnittele tarjottava ruoka etukäteen

Retkellä ruoka kannattaa suunnitella jo kotona. Päiväretken osalta mieti mitä varataan välipaloiksi, lounaaksi, päivälliseksi tai iltanuotiolle. Jos kysymyksessä on esimerkiksi viikonloppuretki, suunnittele myös aamupala, päiväruoka ja välipalat etukäteen. Näin saat myös vaihtelua ruokailuihin.

Mieltymysten lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota ruoan säilyvyyteen retkiolosuhteissa. Tuore liha ja kala eivät ole retkiruokia, ellei kalaa ole pyydystetty retken aikana. Kanootilla liikuttaessa ruokien painolla ei ole samaa merkitystä kuin rinkkavaelluksella, joten säilykeruoat ovat myös varteen-otettavia vaihtoehtoja.

Valintoja tehtäessä kannattaa muistaa elintarvikkeiden säilyvyys retki-olosuhteissa, ruoanvalmistuksessa ”kylmä kylmänä ja kuuma kuumana-periaate” sekä lisäksi hygienia ruoan valmistuksessa. Ennen ruoanvalmistusta kädet tulee pestä ja ruokailun jälkeen astiat pestä käyttäen lämmintä vettä ja pesuainetta. Sama koskee myös ruokailijoita. Helpommin pilaantuvat elintarvikkeet (makkarat, lihapullat jne,) voidaan ennen retkeä pakastaa ja ottaa pakkasesta kylmäkassiin, jolloin esimerkiksi nuotiomakkarat ovat viileitä vielä seuraavanakin retkipäivänä. Reitin varrella saattaa olla myös kauppoja, joista retkiruokaa voi matkan aikana täydentää.

Ruoanvalmistus- ja ruokailuvälineet

Retkellä ruokailu alkaa taukopaikan valinnalla. Luonnonkaunis maisema ja siisti ympäristö luovat hyvät puitteet retkiruokailulle. Retkiruokailuun kannattaa varata riittävästi aikaa (1 ½ – 2 t). Kiireettömän ruoan valmistus ja nauttiminen on kivaa yhdessäoloa.


Kuvassa erilaisia vedensäilytyspakkauksia

Päiväretkeä varten kannattaa varata vettä juomavedeksi / henkilö 1 ½ litraa, jonka lisäksi 1 litra / henkilö ruoanvalmistukseen. Retkeilijän henkilökohtainen juomavesi on näppärää olla juomapullossa. Varastovetenä toimii inkkarissa vesikanisteri ja kajakeissa 1 – 1 ½ vesipullot. Mikäli halutaan päivän aikana nauttia viileää vettä, voi vesipullot laittaa edellisenä päivänä pakkaseen, jolloin vesi pysyy viileänä koko päivän. Ruoanvalmistukseen tarkoitettua vettä ei pidä jäähdyttää.

Aikaisemmin maastossa selvittiin lusikalla ja puukolla. Kertakäyttöastioita ei suositella retkikäyttöön. Muoviset lautaset ja retkihaarukka, -veitsi, -lusikka-yhdistelmät ovat käyttökelpoisia. Nykyisin retkikäyttöön tarkoitetut muoviastiat ja ruokailuvälineet ovat kestäviä ja helposti puhdistettavissa. Retkeilijän tulee ruokailun jälkeen pestä ruokailuvälineet mieluimmin lämpimällä vedellä ja pesuaineella. Kylmä vesi ei irrota rasvaa.

Termospulloon voi lähtiessä keittää valmiiksi kahvia tai kuumaa vettä. Lounaspaikalla voi lounaan päätteeksi keittää nuotiolla tai retkikeittimellä kahvia tai vettä termospulloon iltapäivää varten.

Partiolaisten retkiruokaopas tarjoaa paljon tietoa ruoan valmistuksesta maastossa. Lue lisää.


Retkimelontakeskus vuokraa myös retkikeittimiä

Trangia-keitin mukaan retkelle

Käytännöllinen tapa valmistaa ruokaa maastossa on käyttää retkikeitintä.Trangia on ruotsalainen 1920-luvulla kehitetty retkikeitin. Keittoastiat, alusta ja tuulensuoja sekä poltin on koottu pakkaukseksi. Trangia sopii hyvin retkikeittimeksi kanoottiretkelle. Polttoaineena käytetään joko Sinolia tai Marinolia. Lisävarusteena on saatavana myös kaasukäyttöinen poltinsarja.
Keittotilanteessa Trangian osat puretaan pakkauksesta ja alusta asetetaan tukevalle pohjalle.


Kuvassa Trangia-retkikeitin, poltin, polttoaineet (2 vaihtoehtoa), polttoaineen kuljetuspullo

Seuraavaksi alustaan kiinnitetään tuulensuoja. Polttoaine kannattaa sijoittaa siihen tarkoitukseen sopivaan säilytyspulloon, josta polttimoon kaataminen helpottuu (kuvassa). Poltin täytetään aina vain 2/3 tilavuudesta, jolloin paloaika on 25 min. Nyrkkisääntö on, että yksi litra vettä kiehuu noin 12 minuutissa. Peltilevyllä voidaan säätää polttimon liekkiä.
Yksi Trangia riittää 3-4 hengelle ruoan valmistukseen.

Ruokailun jälkeen trangian polttoaine tulee polttaa loppuun ja antaa jäähtyä. Ruokailuvälineet tulee huolellisesti pestä pesuaineen kera kuumassa vedessä (lämmitetään trangialla). Polttoaine ja poltin säilytetään suojattuna erillään ruoka-astioista.

Helppoja retkiruokia

Hernekeitto

Perinteinen tölkkihernekeitto maistuu retkellä ja on helppo valmistaa. Tölkin sisältö lusikoidaan keittimen kattilaan ja sekaan lisätään ½ tölkillistä vettä. Hernekeittoa on saatavilla laktoosittomana, gluteenittomana ja lisäaineet-tomana. Sekaan voi pilkkoa esimerkiksi lihapullia, jotka antavat lisämakua.

Mummon muusi ja lihapullat

Tyypillinen retkiruoka mummon muusi ja lihapullat valmistuu myös perheen pienempien avustuksella. Laita isompaan kattilaan vajaa litra vettä. Vesi kiehuu noin 15 minuutissa. Ota kattila ottimella pois tulelta ja lisää kahden pussin sisältö ja sekoita kunnes muusi on kuohkeaa. Kahden pussin sisältö riittää 4-6 nälkäiselle. Seuraavaksi kaada kahden lihapullakastikepurkin sisältö pienenpää kattilaan. Kuumenna sekoittaen. Lisää tarvittaessa tilkka maitoa/vettä. Tarjoille muusin ja lisukkeiden kera.

Kalakeitto

Retkiruoan voi valmistaa myös ennen retkeä. Kanoottiretkelle sopii kalakeitto, joka on valmistettu kotana ja kaadettu ruokatermariin. Ruokatermosastiassa keitto säilyy lämpimänä pitkään. Kun lisäksi retkikahvit/teet ovat keitetty valmiiksi termospulloon ei retkellä varsinaista ruuanlaittoa tarvitse tehdä.

Valmiit retkiruoat

Valmiista retkiruoista löytyy laaja valikoima. Pakkaus sisältää yhden ruoka-annoksen. Yksinkertaisimmillaan pussiin kaadetaan kuumaa vettä ja syödään suoraan lusikalla pussista. Valmiit retkiruoat ovat nykyjään hyvänmakuisia ja niitä voi valmistaa myös kattilassa ja tarjoilla lautasella.

Kaunis kattaus lisää elämystä

Kaunis kattaus onnistuu myös retkellä. Valkoiset muovilautaset ovat siistin näköisiä, jalalliset juomalasit ovat myös muovia. Servetit ja muovinen pöytäliina tuovat nostetta. Puna- ja valkoviinejä on myös saatava muovipullossa, joka sopii retkiolosuhteisiin mainiosti.