Mustionjoen päiväretkellä historia tulee lähelle

Kansainvälistä museopäivää vietetään 18.5. Mustionjoen päiväretkellä historia tulee lähelle.

Mustionjoen päiväretki on pituudeltaan 16 – 20 kilometriä ja aikavaraus noin 6-8 tuntia. Mustionjoeksi kutsutaan Karjaanjoen osaa, joka lähtee Mustiolta ja päättyy Pohjanpitäjänlahteen. Päiväretki alkaa Mustion linnan läheisyydestä ja päättyy Karjaalle tai Billnäsiin.

Joki on historiallinen vesireitti sisämaahan, jonka varrelta löytyy Junkarsborgin keskiaikainen niemilinna ja Päsarträsketin viljelymaisema, jotka ovat osa valtakunnallisesti arvokasta Mustionjokilaakson maisema-aluetta. Mustionjoki kuuluu Natura-alueeseen.

Retki alkaa Mustion voimalaitoksen tuntumasta (tie 186), josta melotaan jokea pitkin vajaat kolme kilometriä Junkarsborgin tuntumaan. Matka jatkuu  Päsarträsketin viljelymaiseman halki. Päsarträsket-järven eteläpäähän matkaa kertyy aloituspaikasta kuusi kilometriä, jossa on hyvä pitää pidempi tauko. Jokiosuus jatkuu Karjaan Kirkkojärvelle, jonne matkaa kertyy kuusi kilometriä. Järven keskikohdasta löytyy hyvä taukopaikka. Järven itäpuoli kuuluu linnuston suojelualueeseen. Haikarat ovat useasti jokiosuudella toimineet kanoottiretkeilijän oppaina, onpa matkalla nähty myös kuningaskalastaja. Järven loppupäässä vasemmalla näkyy Karjaan keskiaikainen Pyhän Katriinan kivikirkko ja sen edessä kiviportti, joka on ollut keskiajalla vesiteitse kirkkoon saapuvien porttina.

Seuraavaksi melojat saapuvat puistomaiseman ympäröivälle Karjaalle. Pumppulahti on kaunis tauko- ja jaloittelupaikka. Mikäli haluaa piipahtaa Karjaan keskustassa, sopiva rantautumispaikka on hieman edempänä kävelysillan oikealla puolella. Keskustaan kävelymatkaa kertyy vajaa kilometri. Terveyskeskuksen läheisyydessä on vanhassa omakotitalossa sijaitseva grilli-cafe, jossa idyllisessä ympäristössä on pihapöytiä. Karjaalta matka jatkuu Billnäsin Ruukkiin, jonne matkaa kertyy vajaat kaksi kilometriä.

Mustionjoen päiväretkelle pääkaupunkiseudulta autolla matkaa kertyy 70 kilometriä. Retkelle pääsee myös junalla, jolloin olemme Karjaan rautatieasemalla retkeilijöitä vastassa. Helsingistä Mustiolle lähtee useita bussivuoroja päivän aikana, jolloin voimme olla vastassa Mustion kylän pysäkillä. Retken päätteeksi melojilla on mahdollisuus noutaa oma auto aloittamispaikalta tai kuljetamme henkilöt rautatie- tai bussiasemalle.

Junalle tai bussiasemalle voi Billnäsistä myös kävellä, jolloin matkalla voi poiketa aikaisemmin mainittuun cafe-grilliin. Karjaan keskustaan matkaa kertyy vajaat kaksi kilometriä.