Erä- ja luonto-opas Juha Hellgrenin vinkit melontaretkelle

Erä- ja luonto-opas Juha Hellgrenin vinkit
PÄIVÄN KANOOTTIRETKI HALKI ERÄMAAJÄRVIEN

Karkkilan ja Pusulan pohjoisosassa on pieni järvialue, joka koostuu kapeista ja lahtisista pikkujärvistä ja niiden välillä olevista jokiosuuksista ja lyhyistä kannaksista. Järvet ovat suojaisia, kirkasvetisiä ja puhtaita. Matkaa kertyy järvialueen toisesta päästä 16 kilometriä Vähävedelle. Päivämatkaa voi hyvin lyhentää 12 kilometriin tai pidentää 18 kilometriin. Melojat voivat saapua Vähäveden tilalle, josta heidät ja kalusto kuljetetaan lähtöpaikalle tai retken voi aloittaa järvialueen länsipäästä Kärkölästä. Lopuksi melojat voidaan kuljettaa takaisin lähtöpaikalle. Retken hinta on 60 -70€ / henkilö. Hintaan sisältyy kajakki/kanootti, melat, kelluntapukineet, kajakkeihin, aukkopeitteet, varustesäkit, karttalaukku, kaluston tuonti/haku ja auton nouto-mahdollisuus.

Kuka olet Juha?

Olen Juha Hellgren erä- ja luonto-opas. Olen melonut lapsesta lähtien ja Vähäveden vedet ovat kotivesiäni. Retkioppaan tehtävät ovat tulleet tutuksi vuosien varrella järvialueella ja muualla. Erämelonnan SM:iin olen osallistunut kuusi kertaa ja yksikkösarjan hallitseva SM-mestari olen ollut 2015- 2017. Lisäksi olen toiminut maailmalla matka- ja sukellusoppaana sekä hiihdonopettajana Suomessa ja ulkomailla.

Juha Hellgren olet melonut reitin useaan kertaan kajakilla ja inkkarilla, minkälaisesta reitistä on kysymys?

Reitti on vaihteleva, pieniä järviä ja jokiosuuksia, mäkiä ja karua maastoa. Alueella on mökkiasutusta, mutta löytyy järviä ja lampia, joissa ei ole asutusta lainkaan. Jokiosuudet ovat hienoja ja vaihtelevia. Reitti sinänsä on suojaisa eikä isoja selkiä ole matkan varrella.

Onko väliä miten päin reitin meloo?

Suosittelen Heinjärveltä tai järvialueen länsipäästä lähtöä. Tällöin melotaan myötätuuleen, lännestä itään, joka myös on vallitseva tuulensuunta. Alkupään Jokisillanjoesta käkkärämentyineen tulee Lappi mieleen. Melonta tapahtuu myötävirtaan. Saarijärveltä lähtevä Tammenjoki on kaunis ja vesi virtaa myötävirtaan, osan joesta kanoottia pitää uittaa.

Myöhemmin voi valita Jäljänjärvellä, melooko suoraan Kolmpers- järven kautta Vähävedelle, jolloin reitin varrella on yksi kanto-osuus. Toisena vaihtoehtona on meloa Tämäkohdun kautta, jolloin myös  Kaitajärven eteläpään kauniit maisemat tulevat vastaan. Tämäkohdun rannassa on myös nuotiopaikka ja kaunis, luonnon muovaama hiekkaranta, joka soveltuu hyvin uimiseen.

Minkälaiset varusteet pitää olla mukana? Asetetaanko retkeilijälle jotain vaatimuksia?

Retki ei vaadi kummempia varusteita. Vähävedeltä saa tarvittavat melontavarusteet, itse pitää ottaa mukaan juotavaa ja evästä sekä pukeutua sään mukaisesti ulkoiluvaatteisiin. Varavaatteet ja uimavarusteet on hyvä olla matkassa. Peruskuntoiset, uimataitoiset henkilöt pystyvät päiväretken tekemään.

Minkälaisia pysähdyspaikkoja matkan varrelta löytyy?

Matkan varrelta löytyy vapaita rantoja ja saaria. Heinjärveltä lähdettäessä Salovedeltä löytyy levähdyspaikkoja, Saarijärven itäpäästä, Tammenjoen suusta löytyy myös hyvä taukopaikka. Edelleen Jäljänjärven ja Kolmpersjärven kannas on hyvä taukopaikka ennen loppumelontaa Vähävedelle. Eteläpuolelta melottaessa Kaitajärven ja Antiaisten kautta Kaitajärven Lammassaaressa voi pitää taukoa.

Miten jaksottaisit reitin?

Kun lähdetään melomaan Heinjärveltä, Salovedellä löytyy hyviä pysähdyspaikkoja. Seuraavaksi Kahilaisen sillan tuntumassa on hyvä pysähtyä jaloittelemaan. Saarijärven itäpäässä, Tammenjoen suussa löytyy hyvä tauko- ja näköalapaikka.

Kaitajärveltä löytyy useita hyviä tauko- ja maihinnousupaikkoja. Antiaisten ja Tämäkohdun välinen kannas on Uudenmaan Virkistysalueyhdistyksen hallitsemaa aluetta. Alueelta löytyy myös luvallinen nuotiopaikka.

Löytyykö reitin varrelta jotain mielenkiintoista?

Vesistö sijaitsee Tammelan järviylängön reunalla. Alue on varsin karua, josta syystä maanviljelys ei ole muodostunut merkittäväksi elinkeinoksi ja vedet ovat pysyneet puhtaina. Kaitajärven harjumaisema ja Lammassaari ympäristöineen on kaunista aluetta . Reitin läheisyydessä on       Uudenmaan korkein paikka Loukkumäki 174 metriä. Tämäkohdussa sijaitsee hiekkaranta ja kalasääksen sekä harmaahaikaran voi nähdä Tämäkohdun Runkkalanlahdessa.

Miten paljon aikaa pitää varata?

Retkeen kannattaa varata 7-8 tuntia, josta varsinainen melontaosuus on viitisen tuntia.

Onko reitissä vaikeita / vaativia osuuksia?

Reitti on varsin suojaisa, mutta järvillä voi tuulla. Tällöin reitti kannattaa valita järven suojaiselta puolelta. Luonnossa liikuttaessa kannattaa varautua myös siihen, että kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Varavaatetta, juotavaa, evästä kannattaa varata myös viivytyksen varalta. Puhelin kannattaa suojata vedeltä ja huolehtia, että virtaa riittää.

Onko uimapaikkoja, voiko jossain sytyttää nuotion?

Uimapaikkoja löytyy Saloveden itäpäästä, Saarijärven itäpäästä, Tammenjoen suusta, Kaitajärven keskiosasta, josta matka jatkuu Saukonpäähän. Tämäkohdun länsipäässä on hyvä hiekkapohjainen uimaranta, josta myös löytyy nuotiopaikka. Myös Vähäveden tilan rannassa on kirkasvetinen uimapaikka ja muutama nuotippaikka. Pitää muistaa, että nuotion sytyttäminen ei ole mahdollista metsäpalovaroituksen aikana ja sytyttäjä on aina vastuussa nuotiosta, joten huolellinen sammuttaminen on tärkeää.